معرفی گروه:
اولـین گروه علوم اطلاعات و دانششناسی ایران در دانشگاه تهـران بـا یـاری متخصصـان و نیز تلاشهای شادروان ایرج افشار مدیر طرح نوسازی کتابخانههای دانشگاه تهران و کتابشناس نامی ایران، در سال تحصیلی 1345 در دانشکده نوپای علوم تربیتـی آغـاز بـه کـار کـرد.
هم اکنون رشتهی علم اطلاعات و دانششناسی دارای ورودی در مقاطع کارشناسی علم اطلاعات و دانششناسی، کارشناسی ارشد رشتهی علم اطلاعات و دانششناسی با گرایشهای مدیریت کتابخانههای دیجیتال، مدیریت کتابخانههای دانشگاهی، گرایش مدیریت اطلاعات، مطالعات کتابخانههای عمومی، مطالعات آرشیوی و رشتهی علمسنجی و در دورهی دکتری دارای دو گرایش بازیابی اطلاعات و دانش و گرایش مدیریت اطلاعات و دانش است.
معرفی رشته:
با گسترش و حجم انبوه اطلاعات، مسئلهی سازماندهی و بازیابی اطلاعات مورد نیاز با بالاترین درصد جامعیت و مانعیت از دغدغههای مهم این عصر به شمار میرود. آگاهی و کشف بهینهترین راهکارهای مدیریت و بازیابی اطلاعات، نیازمند تربیت متخصصانی است که بتوانند در افزایش سودمندی نظامهای اطلاعاتی کمک نمایند. تربیت دانشجویان در این حوزه به عنوان مدیران اطلاعاتی کمک خواهد کرد که پرکاربردترین اطلاعات در زمان مناسب در اختیار کاربر مناسب خود قرار گیرد، بنابراین دانشجویان میتوانند در نقش مشاوران اطلاعاتی با تخصص در این رشته در هر سازمانی ایفای نقش نمایند. بعلاوه مسئله اهمیت حفظ آثار و اسناد با ارزش در کشور و سازماندهی اصولی آنها به عنوان میراث فرهنگی کشور و نیز نقش آنها در مسائل حقوقی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نیازمند تربیت متخصصانی در حوزه آرشیو است که به نوبه خود نیازمند تلفیقی از علم و هنر به همراه مهارتهای احیای اسناد با ارزش است. با توجه به اهمیت پیشرفت و رشد علمی به ویژه در دورهی کنونی، سنجش علم و آگاهی از روشهای افزایش کیفیت علمی دانشگاهها به منظور اعتلای جایگاه دانشگاهها و موسسات پژوهشی در رتبهبندیهای بینالمللی دانشگاههای جهان از جمله اهداف این حوزهی علمی است. بنابراین متخصصان علمسنجی در نقش مشاوران پژوهشی و علمی در این حیطه تخصص مییابند.
اهداف گروه علم اطلاعات و دانش شناسی
- تربیت متخصصان مدیریت اطلاعات به منظور مدیریت دانش سازمانی و اطلاعات مراکز پژوهشی
- تربیت متخصصان آرشیو به منظور حفظ میراث فرهنگی کشور و اشاعهی آنها
- تربیت متخصصان علمسنجی به منظور اعتلای و پیشرفت رشد علمی در کشور و در سطح بینالمللی
- تربیت متخصصان و مدیران کتابخانههای دانشگاهی، دیجیتالی و عمومی
- انجام پژوهشهای بنیادی و کاربردی مراکز مهم پژوهشی کشور
- تربیت مشاوران اطلاعاتی کلیه سازمانها و شرکتها