دکترا- مدیریت مالی: طراحی الگوی انتشار اوراق بهادار اسلامی (صکوک) بین‌المللی در نظام مالی ایران

دانشجو  رسول خوانساری  دکتری  -  مدیریت مالی
اساتید راهنما  حجت‌الاسلام دکتر سید عباس موسویان
اساتید مشاور  دکتر رضا تهرانی  دکتر شاپور محمدی
اساتید داور  دکتر محمدجواد ایروانی  دکتر محمد طالبی  دکتر کاوه مهرانی  دکتر سعید فلاح پور
زمان و مکان  سه‌شنبه - ۱۳۹۷/۱۱/۲۳  ساعت ۷ صبح  ساختمان امام رضا (علیه‌السلام) کلاس ۳۰۱
چکیده

اوراق بهادار اسلامی که با عنوان صکوک شناخته می‌شوند، به عنوان جایگزین اوراق قرضه در مدت بیش از یک دهه به یکی از بخش‌های مهم صنعت مالی اسلامی تبدیل شده است و با گذشت زمان، بسیاری از کشورهای اسلامی و حتی غیراسلامی در این بخش وارد شده یا فعالیت خود را در آن گسترش می‌دهند. در بازار اوراق بهادار اسلامی، همانند اوراق قرضه متعارف دو بخش داخلی و بین‌المللی وجود دارد که هر یک از آنها کارکردها و ویژگی‌های خاص خود را دارد. در این رساله تلاش شده تا ضمن بررسی وضعیت بازار اوراق قرضه و صکوک بین‌المللی در دنیا، الگوی مناسبی برای انتشار اوراق بهادار اسلامی (صکوک) بین‌المللی در نظام مالی ایران طراحی شود و ضمن شناسایی موانع و چالش‌های پیش رو در این زمینه، راهکارهای لازم برای توسعه این بازار در سه بعد فقهی، حقوقی و مالی ارائه گردد. همچنین با توجه به عوامل موثر بر انتشار صکوک بین‌المللی در کشورهای دیگر، ظرفیت بالقوه انتشار صکوک بین‌المللی در ایران برآورد شده است. جنبه نوآوری این رساله، استخراج موانع کلیدی فقهی، حقوقی و مالی و الگوی ارتباطی بین آنها و نیز بررسی مسائل فقهی با استفاده از روش اجتهاد چندمرحله‌ای برای اولین بار می‌باشد.