دکترا: طراحی مدل رهبری زنان در اقلیم کردستان عراق

مکان (ساختمان و کلاس)

ساختمان جنوبی کلاس 29

چکیده رساله/پایان‌نامه

زنان کُرد بیش از زنان عرب در صحنه­های اجتماعی حضور دارند و به خصوص در عرصه نظامی حضور پررنگی دارند، هر چند با وجود حضور آزادانه زنان در جامعه، برخلاف زنان عرب در عراق، تعداد زنان کُردی که درجایگاههای رهبری و مدیریت ارشد در سازمانها و جامعه قرار دارند، بسیار اندک است و اختلاف فاحشی میان زنان و مردان کُرد در مشاغل مدیریتی و رهبری در سازمانها و شرکتها وجود دارد.

هدف این تحقیق با استفاده از روش نظریه داده­بنیاد کلاسیک(گلیزری)، طراحی مدل رهبری زنان در اقلیم کردستان عراق بوده است. مشارکت­کنندگان در این تحقیق، 16 نفر از مدیران و رهبران ارشد زن در سازمانهای کردستان عراق در پستهای مدیریتی، سیاسی و اجتماعی در سطح عالی مانند وزیر و نماینده مجلس بودند. از روش نمونه­گیری نظری تا رسیدن مقوله­ها به اشباع نظری استفاده شده­است. همچنین برای تحلیل داده­های مصاحبه­ها ازکُدگذاری­باز، انتخابی و نظری استفاده گردید.

هفت مقوله اشباع شده تحقیق عبارتند از : هنجارهای مردسالاری با روکش مذهبی و فرهنگ عشیره­ای کُردی، نفت و بیماری هلندی در اقلیم کردستان عراق، خصوصیات منفی زنان در کردستان، داشتن خانواده سرشناس و حامی با نفوذ در قبیله و حزب، تسهیل کننده های دستیابی به رهبری، داشتن الگو و مربی و خصوصیات رهبری. این مقوله­ها با استفاده از کدهای نظری خانواده تعاملی و محیط فرهنگی، مدل رهبری زنان در اقلیم کردستان عراق را شکل داده­اند.

مهمترین یافته این پژوهش این است که زنان برای دستیابی به  جایگاههای رهبری نیازمند داشتن خانواده بانفوذ و قدرتمند هستند و شاید بدون وجود این مقوله، رسیدن به جایگاههای رهبری در کردستان عراق امکانپذیر نباشد همچنین علاوه بر این، آنها بایستی از برخی خصوصیات رهبری و داشتن الگو و مربی برخوردار باشند در این راستا، عوامل تسهیل­کننده­ای مانند سهمیه، دستیابی زنان به جایگاههای رهبری را آسان می­کنند. در پایان، نوآوری، محدودیتها و پیشنهادات برای تحقیقات آتی ارائه شده­است.

وازگان کلیدی : رهبری زنان، روش نظریة داده­بنیاد کلاسیک، هنجارهای مردسالاری، خصوصیات رهبری، اقلیم کردستان عراق