1399/06/29 از ساعت: 10:00 تا ساعت: 11:30 نوع دفاعیه کارشناسی ارشد دانشجو: سعید شاکری نژاد

روز دفاع: شنبه
تاریخ: 1399/06/29

نوع دفاعیه: کارشناسی ارشد

محل برگزاری: اتاق شماره یک
لینک اتاق: vclas9.ut.ac.ir/management

دانشجو: سعید شاکری نژاد
شماره دانشجویی: 431096053

استاد راهنما: دکتر جلیل حیدری دهویی

دکتر ایوب محمدیان, دکتر مهرداد استیری

کارشناس آموزش: آقای خزایی

پیش بینی تقاضای محصولات دارویی با استفاده ترکیبی از روش های داده کاوی و متد تصمیم گیری چند شاخصه

یکی از اصلی‌ترین چالش‌های پیش روی شرکت‌های پخش محصولات دارویی کنترل سطح موجودی انبار است. حل این مشکل از طرفی باعث جلوگیری از هزینه‌های اضافی و از طرف دیگر مانع از دست دادن مشتری‌ها به دلیل کمبود موجودی می‌شود. ویژگی‌ها و چالش‌های خاص صنعت محصولات دارویی ازجمله به‌روزرسانی‌های مداوم محصولات باهدف کاهش عوارض جانبی یا جبران افزایش مقاومت عوامل بیماری‌زا در برابر دارو‌های قبلی، بازار این صنعت را بیش از سایر صنایع غیرقابل‌پیش‌بینی کرده است، لذا صنعت گران این حوزه بیش از همه به برآورد دقیق از آینده بازار نیاز دارند. اما پیچیدگی‌های بازار محصولات دارویی روش‌های سنتی پیش‌بینی بازار را بی‌اثر کرده و روش‌های دقیق‌تری را می‌‌طلبد که به یمن پیشرفت‌های شگرف در حوزه داده و یادگیری ماشین این مهم میسر شده است. به همین دلیل هدف اصلی این پژوهش انتخاب روشی مناسب برای پیش‌بینی تقاضای محصولات شرکت‌های پخش دارویی است. از دیگر سو، انتخاب مدل مناسب از میان تعداد زیاد مدل‌های یادگیری ماشین در دسترس، چالش مهمی است که پژوهش گران با آن مواجه‌اند. آنچه این مدل‌ها را از یکدیگر متمایز می‌کند معیارهای خطای پیش‌بینی هستند که درواقع، بیانگر اختلاف مقادیر پیش‌بینی‌شده و مقادیر واقعی است. این معیارهای بیان‌کننده خطای پیش‌بینی انواع مختلفی دارند و پژوهش گران بر اساس مقادیر آن‌ها کیفیت و دقت مدل‌ها را با یکدیگر مقایسه کرده و کم خطاترین مدل را انتخاب می‌کنند. اما تعدد این معیارهای خطا باعث می‌شود که گاهی مدلی در چند معیار عملکرد بهتری نسبت به مدل دیگر نشان دهد و در چند معیار دیگر عملکردی ضعیف‌تر. لذا ما در این پژوهش قصد داریم تا با استفاده از روش‌های تصمیم‌گیری چند شاخصه، بر اساس شاخص‌های سنجش خطا که برگزیده‌ایم، بهترین و دقیق‌ترین مدل پیش‌بینی را انتخاب کنیم.